Kangal - cel mai protectiv ciobanesc

Kangalul, sau ciobanescul anatolian, este o rasa veche, care de-a lungul timpului a fost folosita pentru paza turmelor de vite, oi si capre.

Citeste mai mult

Recomandari de crestere

Cainii din rasa Kangal nu au nevoie de o ingrijire foarte elaborata. Acestia prefera mediul exterior, de aceea nu recomandam cresterea acestora intr-un apartament de bloc, de exemplu. Aceasta si datorita dimensiunilor mari. Totusi, kangalul se poate adapta traiului intr-o casa mare, insa acesta o sa aiba nevoie de o curte mare pentru a-si consuma din energie.

Ciobanescul anatolian este o rasa independenta care nu are nevoie de prea mult antrenament pentru a fi caine de paza. In alte domenii de antrenament, ciobanescul anatolian raspunde mai lent la comenzi. Socializarea timpurie si dresajul de supunere sunt absolut necesare pentru a reduce potentialul comportament agresiv.


Fiind o rasa crescuta si antrenata pentru paza, ciovanescul anatolian se simte in largul lui atunci cand are ceve de protejat. Chiar daca se obisnuiesc usor cu membrii familiei si nu sunt agresivi cu acestia, talia lor impresionanta, nu ii fac o alegere foarte buna pentru familiile cu copii mici.


Kangalul naparleste masiv si sezonier. Blana sa necesita o periere minutioasa in special in timpul celor doua sezoane de naparlire.


Kangalul are nevoie de activitate fizica zilnica in aer liber pentru a-si dezvolta musculatura, in special in perioada de crestere.

Alimentatia

Fiindca rasa este atat de mare, kangalul are nevoie o hrana consistenta, in special atunci cand sunt in crestere, ceea ce poate fi scump. Alimentatia de baza poate fi formata din hrana uscata sau din carne fiarta. Puii pot fi hraniti cu granule pentru adulti chiar dupa intarcare (12-14 saptamani). Aceasta ajuta la incetinirea ritmului de crestere, dar nu ii impiedica sa ajunga la dimensiunile de adult genetice.

Ca la orice alta rasa, puii de kangal trebuie hraniti de cateva ori pe zi. Portiile vor creste o data cu avasnsarea in varsta. Marimea portiei trebuie stabilita pentru fiecare individ in parte. Greutatea acestora si caracteristicile fizice trebuie monitorizate (un caine supra ponderal nu este un caine sanatos).


In canisa Kangal Dog o portie medie de hrana pentru un adult este compusa din 2kg de carne de vita fiarta SAU 500gr granule uscate.