Kangal - cel mai protectiv ciobanesc

Kangalul, sau ciobanescul anatolian, este o rasa veche, care de-a lungul timpului a fost folosita pentru paza turmelor de vite, oi si capre.

Citeste mai mult

Descriere generala

Ciobanescul anatolian este considerat de multi ca fiind cel mai bun caine de paza din intreaga lume.

Cu origini stravechi in Turcia, aceasta rasa este menita sa reziste climatelor aspre si vietii nomadice. Din acest motiv, ciobanescul anatolian prefera sa traiasca in aer liber. Pe platoul anatolian, cand verile sunt fierbinti si iernile racoroase, ciobanescul anatolian traieste in aer liber pe tot parcursul anului.

Caracteristici

Ciobanescul anatolian este un caine de talie mare cu un cap mare si lat, semanand foarte bine cu un ciobanesc de Pirinei sau cu un Kuvasz, mai zvelt si mai agil.

Botul rectangular este butucanos, mai scurt decat capul si, in general, negru. Regiunea craniana este lata si usor rotunjita, cu un stop sters.

Personalitate

Ciobanescul anatolian este curajos, extrem de inteligent si devotat serviciului lor de paza si protectie.

Rasa este bine cunoscuta ca fiind puternica si de neinduplecat, avand calitati inegalabile de protector, in special in ceea ce priveste paza si protectia turmelor de vite. El pazeste si protejeaza, dar nu pastoreste oile si vitele. Sunt caini care beneficiaza de un simt al mirosului si al auzului foarte fin, calitati care-i ajuta in activitatile lor.

Istoric

Ciobanescul anatolian este o rasa veche, cu un istoric datand de cel putin 6000 de ani.

Rolul principal al acestei rase era de a insoti ciobanii turci nomazi si de a pazi turmele de oi. Ciobanescul anatolian era utilizat ca prim mijloc de aparare impotriva pradatorilor, fiind apt sa reziste climei aspre din Turcia.

Daca doriti sa discutati in detaliu cu cineva care are experienta in cresterea ciobanescului anatolian, nu ezitati sa ne contactati.